Den juckande friheten – Mänsklig rättighet?

Som många kanske har uppmärksammat är det Pride den här veckan. Ni vet, parader och tillställningar för HBTQ-rörelsen som arrangeras av personer från samma anda. Det är en vecka där allas lika värde står på agendan och ska respekteras. Men låt oss fördjupa oss lite mer i Pride och vad paraden egentligen handlar om.

pride 2014

För de senaste åren har Pridetåget och paraderna spårat ur… I alla fall i Stockholm. Jag läste en insändare för några veckor sedan och en krönika som handlade om Pride, där man beskrev vilseledande om HBTQ-personer. T.ex. om den man som gick nästintill naken i tåget med en förstorad låtsaspenis. Med detta extrema könsorgan gick han sedan glatt runt och juckade praktiskt taget med allt och alla. Jag håller då med skribenten att det här är så långt ifrån mänskliga rättigheter som man kan komma.

Pride

Jag förstår att HBTQ-personer vill känna sig fria och lyckliga i Pridetåget, men det finns gränser, och speciellt när glädjen inte övertygar de heterosexuella. För det är väl ändå det man vill åstadkomma med Pride? Att belysa de mänskliga rättigheterna att få älska vem man vill. Inte konstigt att heterosexuella känner sig obekväma eller ”inte förstår sig på dem” som en del själva uttrycker det.

Kvinnor

Så låt oss egentligen reflektera över vad Pride innebär. Vilka budskap vill man ge till utanförskapet, de som inte är gay att förstå sig på gayvärlden? Är det en mänsklig rättighet att jucka runt med en snopp som saknar motstycke?

Män

Sedan skulle jag också vilja sammanfatta det här inlägget med att säga att det inte räcker med Pride och gaygala. HBTQ-personer är människor precis som alla andra och därför måste detta ämne belysas ännu mer. Tycker i alla fall jag… Vad tycker du?

Det här inlägget postades i Reflektioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s